tiistai 27. maaliskuuta 2007

Neljäs portti

Elämänvaiheiden muutoskohtia, portteja, voi nimetä monella tapaa. Tässä minun laskussani seuraava portti on siirtyminen lisääntyvään avuttomuuteen, jolloin oma arki ei ole enää itse hoidettavissa. Muut alkavat usein olla huolissaan ennen kuin ihminen itse pystyy sitä hyväksymään. On ihmisiä, jotka elävät vanhaksikin hyvin omatoimisina, mutta nyt vaikuttaa siltä, että aina niin omatoiminen tätini on tällä neljännellä portilla. Hän oli sairaalassakin pyörtynyt lattialle, mutta seuraavana päivänä lähetettiin kotiin. Huomenna vanhustyön ihmiset käyvät hänen kanssaan suunnittelemassa apuja ja apuvälineitä ja me sukulaiset ja ystävät olemme tietenkin apuna. Toivottavasti hän pystyy asumaan omassa kodissaan vielä pitkään. Muutto muuhun asumismuotoon on iso luopuminen. Voimien heikentyessä ihminen joutuu kohtaamaan ja ratkaisemaan yhä vaikeampia asioita.

Monen kokemus jo eläkkeelle siirtymisvaiheessa on, ettei sen prosessin aloittaminen ole aina omassa hallussa, vaan muut alkavat tehdä siirtoja ja suunnitelmia asianomaiselta kysymättä. Itsemääräämisoikeus ja ihmisarvo ovat lähellä toisiaan.

Työasiat ovat täällä työkaupungissa lähestyneet useilla eri tavoilla, vaikka en ole tuloani kenellekään kuuluttanut. Olisi kuulemma paljon puhuttavaa, mutta minua ei haluta kuormittaa. Kuulinkin kyllä monia asioita, mutta minun ei enää tarvitse puuttua asioihin. Tai sanoin minä seuraavalle asiaan liittyvälle soittajalle kyllä yhden vetoavaksi tarkoitetun lauseen! Ihmeellisiä kehumissanoja on kuulunut myös. Pesin ikkunoita ja vesikävelin uimahallissa otsani hikeen, otin spurtteja.

Minulla on aivan huoleton olo, vaikka en tiedä tulevista kuukausista ja vuosista mitään. Olen ollut huolekas ennakoija. Tuleeko minullekin tarpeeton olo ja tunne, että pitäisi vielä saada jotain aikaseksi, kun tämä vapautumisen alkuvaihe menee ohi? Eräs eläkkeellä olija laittoi tänään sähköpostia ja kertoi kokeneensa sellaista. Miettiikö suurin osa meistä näitä asioita yksin vai löytyykö perhepiirin ulkopuolelta jakajia? Nythän meitä ainakin on paljon ja lisää on tulossa. Aloin kirjoittaa tätä päiväkirjaa, kun en löytänyt muiden kirjoituksia siinä vaiheessa. Ehkä näitä ilmaantuu enemmän. Vielä ei blogilistalla ole eläkeläisluokkaa, ikääntyminen on.

2 kommenttia:

  1. Tiedoksesi: kirjoitin viimeisestä työvuodesta nettipäiväkirjaa (http://kolmashuone.blogspirit.com) ja nyt kirjoitan ensimmäisestä eläkkeellä olon vuodesta. Vuoden kerrallaan olen mennyt, mielenkiintoista on seurata miten tuntemukset muuttuvat. Nyt kun on päättymässä kahdeksas kuukausi eläkkeellä, voin sanoa: edelleen tuntuu todella hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos yhteydenotosta. Olen niitä lukenutkin. Ehkä meitä eläkeajan kirjoittelijoita tulisi lisää ja saisimme esim. eläkeaika-luokan blogilistalle. Silloin uudet kontatia hakevat löytäisivät muita helpommin. Annikki

    VastaaPoista

Pieni eläkekirja

Vielä tuleekin yksi päivitys tähän blogiin, jonka lopettelin vuosi sitten. Blogikirjoittelun sivutuloksena syntyi pieni kirjanen, jonka ...