maanantai 10. toukokuuta 2010

Oikea äiti

Äitienpäivän jälkeen mielessäni on kysymys, kuka on oikea äiti. Monen lapsen kokemuksen mukaan joku muu kuin biologinen äiti on ainakin samanveroinen, mutta eri tavalla. Varhainen leimautuminen ja perinnölliset samankaltaisuudet yhdistävät syntymä-äitiin niissäkin tilanteissa, joissa äiti ei pysty huolehtimaan lapsestaan, mutta on virhe uskoa, että se riittää.

"Se joka rakastaa ja hoitaa" on se kokemuspohja, mistä kasvuvoimia antava vanhemmuus koostuu. Iloitsen syvästi niistä ystävistäni, jotka ovat luoneet hoitamiinsa "toisten lapsiin" korvaamattoman ja elinikäisen ihmissuhteen. Tämä on usein tapahtunut erittäin ristiriitaisissa ja kypsyyttä koettelevissa elämäntilanteissa. Tällainen suhde jatkuu sen jälkeen, kun virallinen huoltosuhde on päättynyt ja äiti (sijaisäiti, perhehoitaja, lapsikylä-äiti) on esimerkiksi eläkkeellä.
Kovin yksinäisiä ja riskinalaisia ovat elämän taistelukentillä ne lapset, joilla ei ole aikuistumisensa kriiseissä vanhempaa ja kotia, jonne palata tankkaamaan. Oli ihana kuulla nuoresta miehestä, joka äitienpäivänä oikaisi itsensä entisen hoitovanhempansa sohvalle vatsa täynnä ja nukahti siihen. Uskon, että hänen sisimpäänsä karttui siinä lämpöä ja jatkuvuuden tuntoa arjen varalle.

"Se riemuitsee sun riemustas ja tuntee huoltas, tuskias" määrittelee äitiyttä tuttu laulu. Jos ihminen vielä lainaa nuorelle autoaan, kuten edellä kerrottu sijaisäiti, on kyse jo aika paljosta.
Minun elämäni olisi toisenlainen, ellei tätini olisi ottanut minua luokseen asumaan parikymppisenä. Anoreksiani parani sen talven aikana ikäänkuin vierihoidossa, vaikka täti ei asiaa sillä tavalla osannut ajatellakaan. Joskus paljon myöhemmin yritin sitä hänelle kertoa ja kiitellä.

Uutisissa kerrotaan tänään, että lastensuojelun tarpeessa on paljon enemmän lapsia kuin mitä tiedetään. Seuraavassa lauseessa kaivataan lisää sosiaalityöntekijöitä. Miksi ei kaivata oikeita vanhempia, sellaisia jotka paneutuvat lastensa tarpeisiin, jakavat heidän riemujaan ja tuntevat heidän huoliaan, saavat motivaation elämäänsä lasten takia? Missä on kampanja vanhemmuuden arvostamiseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni eläkekirja

Vielä tuleekin yksi päivitys tähän blogiin, jonka lopettelin vuosi sitten. Blogikirjoittelun sivutuloksena syntyi pieni kirjanen, jonka ...