lauantai 1. toukokuuta 2010

Eläkeläisten ruokataloutta

Ruokataloutemme sai uutta ilmettä, kun miehellä todettiin kakkostyypin diabetes noin vuosi sitten. Tytär oli jo sitä ennen siirtynyt perheineen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon pienen tyttärensä huikean makeannälän takia. Hän suositteli sitä meillekin. Pikku hiljaa niin tapahtui.Olin jo kauan ajatellut, että pitäisi vähentää leivän syöntiä.Iltaisin varsinkin hain yhä uusia voileipiä, siis verensokeri nousi ja laski ja kierre syntyi. Se oli vain lapsuudesta asti tullut niin ykkösasiaksi - saatteena leivinuunissa paistuvan ruisleivän tuoksu hankien yllä, kun hiihtäen palailin koulusta kotiin.

Nyt pääateria useimmiten laitetaan höyrykeittimessä: alimpaan astiaan broileria, pihvejä, kalaa mausteineen, seuraaviin kukkakaalta, parsakaalta, wokkisekoituksia ja ylimpään sulamaan voita, vähän mineraalisuolaa ja sitruunaa, kypsymisjärjestyksessä asetellen. Sitten vain odotellaan valmistumispiippausta sudokua ratkoen.Ja ihme kyllä, lihakin kypsyy höyryssä ja maistuu. Lisänä on aina oliiviöljyllä maustettu iso salaatti, jossa usein on jotain juustoa tai avokadoa mukana. Joskus kyllä paistan pannulla tai uunissa, esim. munakoiso-vuohenjuustopihvejä. Lihapulliin tarvitaan vain mausteita, ne pysyvät kasassa ilman korppujauhoja. Jälkiruuaksi on usein oman pihan ja metsän marjoja, hedelmiä, jogurttia, kermavaahtoa, rahkaa.
Aamuisin jo oikein odotamme kahvia leipäjuuston ja kerman kera sekä munakasta, eilinen salaatti menee mukana. Se laittaa, joka ensiksi nousee. Lounas on joskus turkkilaista jogurttia ja pähkinöitä, joskus jokin keitto, esim. helppo broileri-pakastevihanneskeitto. Ruisleipää otan ehkä palan tai pari päivässä. Mies syö varrasleipää. Voipaketti kuluu hitaasti, kun sitä pannaan harvoin leivän päälle.

Joskus leivon manteli-tai kookosjauhoilla pikku leivonnaisia.Tumma 81-prosenttinen Lidlin suklaa on herkkuhetki,lähes päivittäinen. Pullat ja piirakat ovat jääneet, mutta kylässä otamme, mitä tarjotaan. On kiva huomata, että lastenkin herkkumaku on muuttunut vähäsokeriseksi. Marjat ja kermavaahto menevät täydestä ilman makeutusta tai minimakeutuksella, samoin tumma suklaa.

Riisi, peruna, pasta ja kaikki keinotekoiset rasvat, einekset ja leikkeleet ovat meiltä jääneet. Nyt vasta olen lukenut tuoteselosteista, miten paljon lisäaineita ja sokeria lisätään kaikkiin teollisiin tuotteisiin.
Ruokakaupoissa on pitkiä ohi käveltäviä rivistöjä: sipsit, virvoitusjuomat, keksit, pullat, valkoinen leipä, einekset, karkit, ryynit, jauhot ja makkarat paitsi Vatajan nitriitittömät nakit.
Ruuanlaitosta on tullut helppoa ja silloin tällöin, kuten eilen vappuaattona, on kiva laittaa pieniä kodin juhlahetkiä kahdestaankin: siisti kattaus, kynttilät palamaan,lasi valkoviiniä, jälkiruokaherkku tällä kertaa karpaloista,jotka hain lähisuolta samana päivänä. Ne ovat hetkiä, jolloin ei kaipaa minnekään muualle.

Mikä on tulos? Miehen paino on laskenut 20 kiloa, minun normaalipainosta pari kiloa, kummankin kolestroliarvot ovat parantuneet entisestään, varsinkin hyvä kolestroli on noussut ja mikä tärkeintä, miehen sokeriarvot ovat pysyneet hyvinä 1-2 iltaisin otetun metformin -tabletin avulla. Insuliinia ei ole tarvinnut aloittaa.

Nettisivustojen ruokasotakeskustelua seuraamme ja joskus olen siihen osallistunutkin. Onhan se metkaa, että viime vuosikymmenten ruokasuositukset ovat johtaneet diabeteksen ja ylipainon räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Tutkimuksia arvioidaan metatutkimuksin uudelleen ja niistä ollaan jatkuvasti montaa mieltä. Työväestön sydänkuolleisuus väheni kuulemma Pohjois-Karjala-projektin aikana monella muullakin alueella ja muissa maissa ja väheneminen alkoi jo ennen projektia. Em. projekti koski vain miehiä, naisilla samalaista ongelmaa ei ollutkaan. Mielestäni tärkeätä kaiken tämän keskellä on seurata omaa hyvinvointiaan ja toimia sen ja kohtuusperiaatteen mukaan.

Nyt THL on hieman muuttamassa virallisterveellisyyden suosituksiaan,kun tutkimuksista ei ole löytynytkään todisteita eläin- ja maitorasvojen oletetuista haitoista. He myös suosittavat luomuruokia. Miksi aina luomua oleva voi ei kuulu suosituksiin, vaan keinotekoiset rasvaseokset edelleen? Ostaisin käsittelemätöntä, mieluiten kuivaheinällä tuotettua maitoa, jos sitä jostain löytyisi. Oli metkaa, kun Innsbruckin kaupungin laitamalla tuli vastaani kaksikin navettaa, toinen kirkon vieressä, joista myytiin suoraan täysmaitoa. Lisäaineetonta lihaa löytyy harvoin, Vatajan nakkeja ja leikkeleitä ostetaan. Onko teollisesti käsitelty ruoka suuresti syyllinen terveysongelmiimme?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni eläkekirja

Vielä tuleekin yksi päivitys tähän blogiin, jonka lopettelin vuosi sitten. Blogikirjoittelun sivutuloksena syntyi pieni kirjanen, jonka ...