lauantai 8. tammikuuta 2011

Saunapuhdas

Lämmitin kertalämmitteisen aitokiukaan navettasaunassamme, noin kaksi ja puoli tuntia lisäilin puita. Oli onneksi tuulta ja hormi veti kohta, matalapaineella se oikuttelee pahastikin.Väliajoilla hiihtelin tietä reunaa metsään, seurailin traktorin jälkiä, hiki nousi selkään. Muistin, miten työaikoina mieli puhdistui valkoisen lumen keskellä ja ajatusmyrsky laantui.Vastakohtaisten elämysten haku lienee se, mikä meitäkin kannusti lähtemään monen tunnin ajoon pääkaupunkiseudun jatkuvasta autohuminasta.

Kertalämmitteinen on aito sauna minulle. Seinät olivat aluksi jäiset, mutta löyly riitti hyvin antamaan sen oikean,rentouttavan saunareaktion, vaikka mittari ei noussut aivan kahdeksaankymmeneen.Hämärä sauna, löylyn kohahdukset,kuumeneva iho ja vapautuva mieli liittävät ihmisen kuin ikiaikaiseen sukupolvien ketjuun. Tämänkin talon entiset polvet varmaan saunoivat hartaasti kovan maatyön jälkeen. Mieleeni nousi kaukainen muisto toisesta, tuossa metsän reunassa olleesta ja ajat sitten puretusta saunasta. Muistojen varassako tässä iässä eletään?

Välillä kävin monta kertaa ulkona pesemässä itseäni pehmeällä lumella, se kirpaisee kivasti ja sitten äkkiä saunaan sulamaan. Vein saunaan sisältä kuumaa vettä, kun en ruvennut nyt lämmittämään muuripataa ja sain tukkani pestyksi myös. Saunaolut lauteilla jäähtyvässä saunassa kruunaa kokemuksen. Tämä ainakin on tämänhetkistä kokemusta!

Astellessani saunasta tupaan taivaalla näkyi nousevan kuun sirppi. Saa nähdä,meneekö nukkuminen taas huonoksi. Jotenkin en ole koskaan seurannut kunnolla, mitä kuun vaiheet vaikuttavat uneen. Usein kuitenkin unenlahjat paranevat, kun päästään täysikuuhun ja laskevaan kuuhun.
Kuulin äsken, että eräs täällä päinkin vaikuttava parantaja Pablo Andres laittaa aina ainakin patterikellot pois makuuhuoneesta. Vein sitten työaikaisen herätyskelloni tupaan sängyn viereltä - ja valvoin kolmeen asti. Sellaista ei ole koskaan tapahtunut, minä yleensä nukahdan nopeasti, mutta ajoittain heräilen aamuyöstä. Pelkäsikö alitajuntani, että en herää töihin? Seuraavana yönä otin kellon takaisin, mutta ilman pattereita - ja olen nukkunut hyvin monta yötä! Nyt kyllä raukaisee joka tapauksessa. Varmaan nukahdan taas saksalaissarjan aikana sohvalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni eläkekirja

Vielä tuleekin yksi päivitys tähän blogiin, jonka lopettelin vuosi sitten. Blogikirjoittelun sivutuloksena syntyi pieni kirjanen, jonka ...